Header

Kasvun ja oppimisen lautakunta 1.11.2023: Eskaripaikkoja, koulujen painotuksia ja lukioiden oppilasmääriä

Kuvituskuva Otaniemen lukiosta.

Kasvun ja oppimisen lautakunnan seuraava kokous on ohjelmassa tulevana keskiviikkona 11.10.2023. Tällä kertaa esityslistalla on voisiko sanoa arkisempia asioita, kun viime aikoina on väännetty Keran ja Kilon alueen palveluverkosta tai investointiohjelmasta. Nyt on maltillisempaa menoa, kuten eskarien paikkoja, koulujen painotuksia ja lukioiden oppilasmääriä. 

Esityslista löytyy täältä.

Kasvun ja oppimisen lautakunta

Esityslista 01.11.2023 klo 17:30 -

3 Esiopetuksen järjestäminen lukuvuonna 2024-2025

Nyt linjataan esiopetusta järjestestävistä päiväkodeista ja kouluista. Tämä on vuotuinen päätös, joka tehdään aina näihin aikoihin.

Kyseessä ei ole täysin lopullinen tilanne. Jonkin verran asiaan vaikuttaa lapsi- ja hakimäärä. Tosin kun tiloista on pulaa, se rajaa mahdollisuuksia.

Tässä ovat kiteytettynä muutokset viime vuoteen:

“Väestötietoihin perustuvan arvion mukaan esiopetusikäisten lasten kokonaismäärä pienenee hieman (noin 130 lasta). Lukuvuonna 2023-2024 esiopetusta järjestetään 131 päiväkodissa siten, että osa suomenkielisen varhaiskasvatuksen esiopetusryhmistä toimii 20 koulun tiloissa. Lisäksi 8 koululla esiopetusta järjestetään koulun toimintana.

Lukuvuonna 2024-2025 esiopetusta suunnitellaan järjestettävän 129 päiväkodin toimintana siten, että osa esiopetusryhmistä toimii päiväkodeissa, osa koulun tiloissa 22 koululla ja yhden päiväkodin esiopetus toimii sekä päiväkodilla että koulun tiloissa. Päiväkodeissa esiopetusta järjestetään kunnallisissa päiväkodeissa, ostopalvelu- ja palvelusetelipäiväkodeissa sekä yksityisen hoidon tuen päiväkodeissa. Lisäksi 8 koululla esiopetusta järjestetään koulun toimintana. Tämän lisäksi esiopetusta voidaan järjestää tarvittaessa yksittäisten lasten tuen tarpeen arviointien perusteella Rinnekodin koulussa.”

Mitä muutokset ovat konkreettisesti?

  • Perkkaan päivädissa aloittaa myös eskari.
  • Laaksolahdessa aloittaa eskari yhdessä ostopalvelupäiväkodissa ja kahdessa yksityisen hoidon eskariryhmät.
  • Tapiolan päiväkodin eskariryhmä lopettaa, Mankkaassa aloittaa luontoeskari. Yhdessä palveluseteliyksikössä aloittaa eskari.
  • Matinkylän alueella Siriksen kielikylpyeskari lopettaa. Tiistikän päiväkodissa aloittaa eskari ja yksi starttaa myös yksityisessä päiväkodissa.
  • Espoon keskuksen pohjoisilla alueilla päättyy eskari Lahnuksessa. Yhden ostopalvelupäiväkodin eskari lopettaa ja toisen aloittaa.
  • Puolestani tämä on selvä asia. Näitä viranhaltijat valmistelevat työkseen, mitä minä olen siihen mitään sen kummempaa sanomaan.

4 Lukuvuoden 2024-2025 oppilaaksiottoa koskevat ennakoivat päätökset

Tässä on päätettävänä koulujen painotukset, englanninkieliselle puolelle otettavat oppilasmäärät, ruotsinkielinen kielikylpy jne. Mukana on pitkä lista koulu ja valinnaisuuksia, en referoin nyt vain muutoksia aiemmasta.

Näistä on tärkeää päättää tähän aikaan vuodesta, jotta tilanne saadaan tiedoksi huoltajille ennen hakujen alkua. Eli ettei tilanne muutu alkuvuonna.

Muutokset seiskaluokan kieliryhmissä:

“Muutokset edelliseen lukuvuoteen aloittavissa A-kielten ryhmissä: Karakallion koulussa aloittaa ruotsinryhmä, Martinkallion koulussa aloittaa ruotsinryhmä, Saunalahden koulussa aloittaa saksanryhmä ja Viherlaakson koulussa aloittaa saksanryhmä.”

Ylämäärien lisäksi linjataan alarajoista. Eli millä oppilasmäärillä voidaan tehdä esim. yhteistyötä, ja kuinka pienillä oppilasmäärillä ei lainkaan aloiteta painotusta.

Puolestani hyvä näin. Jos on jotain, jota haluatte kysyttävän tai tarkennettavan, niin olkaa yhteydessä.

5 Suomenkielisten lukioiden aloituspaikkamäärien hyväksyminen lukuvuodeksi 2024-2025

Tämäkin on sukua edellisille. Espoossa ja Kauniaisissa lukioikään tulee noin sama määrä nuoria kuin vuotta aiemmin. Ehdotus on, että oppilaspaikat nousevat yhteensä viidellä. Eli käytännössä oppilaspaikkoja on noin sama määrä kuin vuotta aiemmin. Lukiopaikkoja on 66,3 % ikäluokasta - tosin asiaan vaikuttaa myös muualla asuvat, Espooseen hakevat opiskelijat.

Yleisesti on mielestäni ongelmallista, että edelleen Tapiolan alueella on runsaat 41 % oppilaspaikoista. Tämä pikku hiljaa korjaantuu jos Kivenlahteen saadaan Länsi-Espoon lukio ja Leppävaaran lukiolle uudet ja isommat tilat.

6 Suomenkielisen varhaiskasvatuksen, perusopetuksen sekä toisen asteen ja nuorisopalveluiden viranhaltijoiden sekä peruskoulujen ja lukioiden johtokuntien päätökset

7 Johtokuntien oppilasedustajat lukuvuotena 2023-2024

8 Nöykkiön koulun johtokunnan henkilöstön varsinaisten jäsenten ja varajäsenen vaalikelpoisuuden menetys ja täydennysvaali (päätöksen korjaaminen)

Viimeiseen kolmeen minulla ei ole mitään lisättävää.

Rent a cabin

Idyllic cottage for rent in Noux, Espoo. Located in the middle of Nuuksio National Park.

Read more!

Rajaa sisältöä

E.g., 06.2024