Header

Kasvun ja oppimisen lautakunta 30.3.2022: Esiopetuksen hankintaperusteet ja erityisryhmien perustamisia

Kasvun ja oppimisen lautakunnan seuraava kokous on tulevana keskiviikkona. Tällä kertaa esityslista on – sanoisinko – normaali. Tarkoita, että asialla ei ole yhtään koulujen lakkauttamisia ja muutoinkin voisiko sanoa rutiininomaisia asioita. Varmaan hyvä välillä näin, hieman kevyemmät kokoukset voivat antaa tilaa pohtia asioita laajemmin ja rauhassa.

Kasvun ja oppimisen lautakunta

Esityslista 30.03.2022 klo 17:30 -

3 Esiopetuksen hankintaperiaatteet

Kyse on varhaiskasvatuksen esiopetuksen hankinnasta. Kaupunki on pääroolissa eskarin suhteen, mutta myös yksityisissä päiväkodeissa järjestetään eskaria.

Käytännössä asia ehdotetaan menevän siten, että kriteerit täyttävät ja asiasta kiinnostuneet yritykset ilmoittavat tietonsa rekisteriin. Tämä on aika muodollinen asia (vastuuvakuutukset, yritys rekisteröity, työntekijöillä ei rikosrekisteriä).

Sitten näiden yritysten kanssa tehdään toistaiseksi voimassa oleva sopimus.

Tämä ei takaa vielä, että esiopetusta järjestetään. Sitten katsotaan aluetta (onko tarvetta eskarille) ja onko tulijoita. Normaalitilanteissa ryhmän minimikoko on 10 lasta, joten jos kahteen vierekkäiseen haluaa vain viisi lasta, niin ryhmä aloittaa vain toisessa.

Tuon 10 minimin alle mennään monressori- ja steinersuunnassa sekä kielikylpyä.

Eli tässä tämä kuvio avattuna. Mielestäni kuulostaa perustellulta.

4 Perusopetuksen iltapäivätoiminnan asiakasmaksun perimättä jättämisen tai alentamisen periaatteet 1.8.2022 alkaen

Iltapäivätoiminnassa on ns. perimättäjättämis- ja alennusrajat. Eli minkä tulojen alle ei peritä mitään maksua, tai missä kohtaa maksua aletaan alentamaan.

Nyt näitä tarkennetaan yleisen ansiotasoindeksin mukaisesti.

Mielestäni hyvä näin. Ensinnäkin tämänkaltaisten kannattaa olla aina sidottu indeksiin. Toisekseen poliitikkona ei kannata ryhtyä säätämään yksittäisiä lukuja. Jos tähän haluaa vaikuttaa, niin se on sitten periaatteiden ja linjauksen tasolla.

5 Päätökset ja kirjelmät

Valtuusto toivoo, että “Valtuusto toivoo, että asemakaavoitusvaiheessa huolehditaan lukion sijoittumisen mahdollisuudesta Kiviruukin osayleiskaava-alueelle.” Olisi hyvä juttu, lukiopaikkatarvetta on ja etenkin muualla kuin Tapiolan alueella. Kasvun ja oppimisen lautakunnalla ei ole roolia kaavoituksessa, mutta sen jälkeisissä palveluiden rakentamisissa paljonkin.

6 Lukuvuoden 2022-2023 oppilaspaikoista päättäminen vuosiluokille 7-9

Pitkä lista lukuja, suluissa mukana viime vuoden oppilasmäärät. Koulukohtaisesti on nousua ja laskea, yleisellä tasolla on entiseen tahtiin paikkoja. Tämä on sinällään “automaattista”, seitsemännelle luokalle mahtuvat kaikki.

Seiskoille tulee erityisluokkia seuraavasti:

"2

Päättää perustaa seitsemänsien vuosiluokkien erityisluokat lukuvuodeksi 2022-2023 seuraaviin kouluihin (yksi ryhmä, ellei toisin mainita):

Oppimisen erityisvaikeudet

 • Espoonlahden koulu
 • Karakallion koulu
 • Kauklahden koulu
 • Leppävaaran koulu
 • Mainingin koulu
 • Nöykkiön koulu
 • Olarin koulu

Laaja-alaiset oppimisvaikeudet tai lievä kehitysvamma

 • Juvanpuiston koulu

Tunne-elämän ja sosiaalisten taitojen säätelyn vaikeudet

 • Kaitaan koulu
 • Karakallion koulu"

Lisäksi listalla on valmistavia ryhmiä, ysille erityisluokkia, kielikulpyä jne. jne. Tarkan listan näkee täältä.

Olen saanut pari yhteydenottoa erityisluokkiin liittyen. Niiden määrä on vuosi vuodelta vähentynyt. Ja totta, useimmiten vertailutietona on esimerkiksi vuoden takainen tilanne, jolloin viiden tai kymmenen vuoden tasainen muutos jää sivurooliin. Sinällään erityisluokkien määrä pitää perustua tarpeeseen - ei säästöihin, ei periaatteisiin jne. Jos ei ole tarvetta erityisluokalle, ei sitä tarvita. Ja jos on, niin sellainen perustettakoon.

Tästä tullee keskustelua, tai ainakin itse kysyn tässä kohden isommista linjoista ja suunnista.

7 Oikaisuvaatimus (28.2.2022) peruskoulun rehtorin valinnasta

Tässä on valittu uusi rehtori kouluun. Asiasta valittaneet kokivat, että valittu ei ole virkaan sopivin. 

Nämä ovat haastavia asioita. Osa lautakunnasta keskustelee mielellään näistä paljon. Itse näen, että tässä ei ole paljoa keskusteltavaa. Tässä päättelyketju.

 • Jos virkamiesjohto ja hr käyvät läpi haastateltavat ja heitä haastattelevat, 
 • ja kaikki menee lain mukaan (eli pätevyydet ok jne.), niin
 • on käytännössä mahdotonta ottaa siihen sivusta kantaa.

Minä kun en ole ollut haastattelussa mukana, niin en voi tietää millainen vaikutelma siellä on ollut. Ja on hienoa, että muilla hakijoilla on kannatusta - silloin on taatusti hoidettu hommat hyvin. Mutta tässä on myös sellainen ongelma, että hakijoita pitää verrata ansioilla, jotka ovat vertailtavissa. Muutoinhan oikeastaan kukaan muu ei voisi tulla valituksi kuin esimerkiksi viransijainen, koska kukaan muu ei ole viransijainen ja tunne kyseistä työyhteisöä.

Tästä syystä olen tämänkaltaisissa lähtökohtaisesti aina sillä kannalla, mitä virkamiehet esittävät. Ainoastaan jos prosessissa näyttäisi olevan jotain vikaa tai joku onnistuisi osoittamaan, että pätevyyksissä on jotain kummallista tulkintaa, niin asian pariin on syytä pysähtyä.

8 Oikaisuvaatimus (10.3.2022) peruskoulun rehtorin valinnasta

Tämä on sukulainen edelliselle asialle (vaikka onkin eri tapaus), joten toimin lähtökohtaisesti yllä kuvatun mukaisesti.

9 Suomenkielisen varhaiskasvatuksen palveluverkon muutokset kevät - kesä 2022

Sunankatin pienestä yhden päiväkodin ryhmästä luovutaan, tilaa on muualla riittävästi ja tilat huonot.

Mäkkylän päiväkoti siirtyy suunnitellusti uuteen Vermon päiväkotiin kunhan uudisrakennus tulee käyttöön. Mäkkylän päiväkodissa kävin vierailulla muutama vuosi sitten, kuvia löytyy täältä.

Lehtikuusen ryhmäperhepäiväkoti on menossa Latokasken koululta vapautuviin tiloihin.

Niittykummun päiväkotia alasajetaan tilaisuuden tullet - alueelle tulee uusi Uusikummun päiväkoti ja myös yksityinen Pilke on tulossa alueelle. Myös Niittykummun päiväkodissa olen käynyt vierailulla, kuvia löytyy täältä:

Kaikkia näitä yhdistää, että lähelle on joko tulossa tai muutoin vapautunut tilaa, joten pienistä (ja usein väliaikaisista tai haastavammista) tiloista luovutaan. Tämä on mielestäni hyvä asia - saadaan sekä paremmat tilat että säästettyä euroja tiloissa.

10 Suomenkielisen varhaiskasvatuksen toimintakertomus vuodelta 2021

Pitkä teksti jonka lukeminen on minulla kesken. Täältä pääsette lukemaan h

11 Toisen asteen koulutuksen arviointiraportti 2021

Sama tässä, eli luen kohtapuoleen. Arviointiraportit ovat aina hyödyllisiä kun niissä tehdään ehdotuksia. Palaan tähän jos jotain erityistä nousee esille.

Tässä linkki asiaan. 

12 Matinkylän uuden lukion nimiasia

Kaitaan lukio muuttaa uusiin tiloihin Matinkylään, ja nimeksi ehdotetaan Matinkylän lukiota.

Olen vahvasti tämän kannalla. Pidän suuresti selkeistä ja kuvaavista nimistä. Lisäksi Espoossa on linjattu, että koulujen nimissä pyritään pitämään paikan nimeä. Ja hyvä niin, se on selkeää. Lukion johtokuntakin ehdottaa samaa.

13 Suomenkielisen varhaiskasvatuksen, perusopetuksen sekä toisen asteen ja nuorisopalveluiden viranhaltijoiden sekä peruskoulujen ja lukioiden johtokuntien päätökset

Virkamiespäätöksiä. Mikään ei mielestäni erityisesti nouse esille kun otsikoita silmäilee.

Rent a cabin

Idyllic cottage for rent in Noux, Espoo. Located in the middle of Nuuksio National Park.

Read more!

Rajaa sisältöä

E.g., 07.2024