Header

Add new comment

Kadonnut Espoo: Nybackan tila Latokaskessa

Viljan puintia Nybackassa 1966.

Espoon Latokaskessa sijaitsi aikanaan Nybackan tila nykyisen Kaskihalme 1:n taloyhtiön paikalla. Tässä on Espoon kaupunginmuseon vuoden 1966 kuvassa (kuvaaja tuntematon) isäntäväki on maatilan töissä. 

Väritin tämän kokonaisuuden kuvat, ne olivat alunperin mustavalkoisia. Espoossa on ollut myös toinen Nybacka-niminen tila, jonka mukaan Uusimäki on saanut nimensä. 

Nybackan tila on kuulunut historiallisesti Kauklahden kylään. Kyseessä on kuitenkin keskellä Latokaskea sijainnut tila, jonka alueella on asuttu jo satoja vuosia. Tämä on vaihtelelevista lähteistä keräämäni kokonaisuus tämän tilan historiasta.

Yllä on vuoden 1885 kartta (lähde: vanhatkartat.fi). Vasemmalla ylhäällä on Nybackan tila, keskellä Bisa (nykyinen Pisan kartano), oikealla on Bolarskogin kartano. Tai oikeastaan tuolla lukee, että kylä.

Kartta Latokaskesta 2022

Tässä on sama karttarajaus nyt. Nybackan talo sijaitsisi nykyään Nöykkiönkadun varrella. Vanha tielinjaus Kivenlahden suuntaan on kävelytie nykyisen tielinjan pohjoispuolella. Nybackan tilan alue on noin Kaskihalme 1:n taloyhtiön paikalla. Jos menet Malminmäen S-Marketille ja K-Supermarketille, olet parinsadan metrin päässä.

Latokaski-seuran sivuilla lukee alueen historiasta seuraavaa: "Lähiseudulla Kauklahdessa ja Finnoossa on ollut asutusta jo 1100-luvulta lähtien. Nykyisessä Latokasken kaupunginosassa sijaitseviin Bolarskogiin ja Skogbisaan perustettiin taloja 1400- ja 1500-luvulla. Latokaski oli pitkään takamaata, jossa viljeltiin kaskia. Ainakin 1700-luvulta lähtien alueen viljelyksiä on kutsuttu nimellä Ladusved tai Lädusved."

Eli Bolarskogissa ja Skogbisassa on asuttu jo 1400-luvulla. En ole löytänyt mainintaa missä vaiheessa pohjoisempaan on perustettu Nybackan tila, mutta ainakin 1880-luvulla siellä on sellainen ollut. Luultavasti paikassa on voitu asua jo paljon aiemmin, onhan sijainti ollut kätevästä keskeisen kulkuväylän eli Finnoontien varrella.

Pellot oli raivattu nykyiseen kokoonsa jo 1700-luvulla. 

Nybacka 1976

Tässä on Nybackan tila ilmakuvassa vuonna 1976 (kartat.espoo.fi). Tila on kuvassa keskellä vasemmalla, oikealla ylhäällä on Finnoontie.

Nybackan tilan alue vuonna 2021.

Tässä on tismalleen sama kuvakulma ja rajaus vuonna 2021. Nöykkiönkadun linjaus on muutettu etelämmäksi, osa vanhaa tielinjausta on nykyään nimeltään Kaskinotko. Nybackan tilan rakennukset sijaitsevat tismalleen Kaskihalme 1:n kohdalla, 

Viljan puintia Nybackassa noin 1944.

Tässä puidaan viljaa Nybackassa noin vuonna 1944. 

Joulunviettoa Nybackassa 1935,

Mennään vielä kauemmas menneisyyteen. Tässä on joulunviettiä Nybackassa vuonna 1935, Jälleen Espoon kaupunginmuseon kuva, kuvaaja tuntematon.

Idea tähän kokonaisuuteen synyi kun rakensin Joulunviettoa Espoossa 1900-luvun alkupuolella -kokonaisuutta, ja törmäsin tähän kuvaan. 

En tiedä milloin Nybacka purettiin, mutta siitä ei ole kovinkaan kauan. Vuoden 1991 kartassa Nybackan tila on vielä paikoillaan, saman vuosikymmenen lopulla Kaskihalme ykkösessä jo asuttiin. Eli tilan rakennukset on purettu joskus 1990-luvulla.

Löytyykö sinulta kuvia Nybackasta?

Olen yrittänyt löytää enemmänkin kuvia Nybackan tilan rakennuksista. Sellaisiin en ole törmännyt, ainoat löytämäni kuvat ovat osa tätä kokonaisuutta. Jos sinulla on kuvia alueelta jota saisin käyttää tässä ja vastaavissa yhteyksissä, olisin kovasti kiitollinen.

Minut saa kiinni puhelimitse 050 544 3323 tai sähköpostilla tony.hagerlund (at) gmail.com.

 

Kadonnut Espoo

Kadonnut Espoo -sarjassa esittelen paikkoja ja rakennuksia joita ei enää ole. Lähteinä usein museot tai Finna-arkisto. Kannattaa tutustua myös Espoon historia -kokonaisuuksiin.

 

 

Rent a cabin

Idyllic cottage for rent in Noux, Espoo. Located in the middle of Nuuksio National Park.

Read more!

Rajaa sisältöä

E.g., 06.2024